Pavel Si Autismul

Subtitle

Blog

Dupa 3 anisori...

Posted by Marian Vlad on November 30, 2013 at 3:55 PM

   Si uita asa usor au trecut zilele,saptamanile si aproape 3 anisori de cand ne tot stratuim sa il aducem pe Pavel mai aproape de noi. Desi nu am mai scris de mult incerc acum sa fac o retrospectiva cu tot ceea ce s-a intamplat cu noi in toti acesti anisori,despre ceea ce credem noi ca am reusit si ceea ce poate nu am reusit.

  Acum trei anisori ,dupa diagnosticul cazut ca o secure ,am decis ca trebuie sa ne mobilizam ca lucrurile bune sa se intample si in familia noastra asa cum era si normal. Ne-am apucat serios de citit,de rasfoit link-uri si iata ca din ianuarie am si pornit la drum iar primul pe care l-am incercat a fost Lovaas (Terapia ABA)...si treburile au inceput sa dea roade.L-am invatat pe Pavel cum arata o masina,sa recunoasca animalele,culorile,sa potriveasca forme,sa recunoasca personaje iar bucuria a fost si mai mare cand din martie am fost acceptati la Casa Faenza,institutie specializata in lucrul cu copiii cu autism, pentru un program de 3 ore/zi.

  Desi totul suna promitator anul nu a fost asa usor cum ne-am asteptat.A fost un an chiar greu plin de drumuri,frustrari si incercari nereusite de al opri pe Pavel din sterotipiile si ecolaliile care se infipsesera destul de adanc in comportamentul lui asa ca am decis sa o luam iar de la capat,intr-o alta formula. Am renuntat la serviciile gratuite oferite de Casa Faenza ,carora le multumim din suflet pentru efortul lor, si am decis sa reluam terapiile ABA dar intr-un mod mult mai profesionist,la noi acasa si cu un program de 8 ore/zi,bineinteles totul contra cost.

  Si uita asa au aparut in viata noastra Diana, psihologul care lucreaza zi de zi cu Pavel si Karina, psihologul care realizeaza si coordoneaza programele terapeutice pentru Pavel si pot spune ca au reusit sa ne schimbe viata mult in bine. Lucrurile bune un inceput sa se adune din nou. Intre timp l-am cunoscut si pe Zoli (CevaDeSpus) care ne-a demonstrat ca oameni cu suflet exista si in Timisoara,oameni dispusi sa inteleaga si sa ajute ,oameni carora le vom fi vesnic recunoscatori pentru faptul ca au inteles sa fie aproape de noi si de Pavel. Am degustat vinuri aproape 1 an si jumatate (vinuri donate de crame din toata tara) si astfel am reusit  sa mentinem constant cele 8 ore/zi de terapie la domiciliu.

    Pavel a invatat multe,in primul rand a invatat sa vorbeasca si sa inteleaga limbajul, a invatat sa se ingrijeasca de el,a invatat ce este pericolul si a invatat sa ne accepte in lumea lui asa ca din septembrie anul acesta  am inceput si un program de socializare prin integrarea intr-o gradinita normala (gradinta 23) ,carora deasemenea le multumim pentru faptul ca au avut curajul sa nu spuna "Nu se poate" si ne-au primit in colectivul lor.Mai un pic si avem parte si de prima noastra Serbare de Craciun.

  Cu siguranta vor mai fi si alte momente de frustrari,de emotii si de griji dar cel putin pot spune ca l-am adus pe Pavel mai aproape de noi iar autismul lui nu mai este de speriat,ci doar un simplu aspect care trebuie corectat mereu.

  Am cunoscut multi oameni frumosi si generosi si prin ei am inteles ce inseamna cu adevarat sa traiesti intr-o comunitate , care sunt prioritatile si ceea ce este cu adevarat important in viata.Cineva spunea "Lucrurile importante si bune le fac oameni frumosi si darnici" si pe buna dreptate acesta este adevarul.

  Despre Pavel o sa tot scriu si o sa tot postez pana cand totul va fi normal iar lucrurile se vor aseza asa cum trebuie si in familia noastra. De sprijin din pacate vom avea nevoie multa vreme de acum incolo iar cei care vor sa ne ajute in continuare  vor stii cum sa o faca. Urmeaza un sfarsit de an bun pentru noi si speram intr-un inceput si mai bun,alaturi de familie si de toti cei care ne sunt alaturi.Le multumim din suflet tuturor celor care ne-au ajutat si speram ca Pavel sa demonstreze ca totul nu a fost in zadar.Va multumim. 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments