Pavel Si Autismul

Subtitle

Blog

Semnele....

Posted by Marian Vlad on November 12, 2011 at 5:00 PM

 

      Multa lume ne-a intrebat si inca ne intreaba cum de ne-am dat seama ca Pavel are o “mica” problema de dezvoltare.  Desi toata lumea ne incuraja cu fraza clasica“lasa ca o sa vorbeasca si atunci nu o sa il mai puteti stapani” noi stiam ca nu o sa fie chiar asa usor.  Pavel se retragea tot mai mult , foarte rar daca intelegea ceva si mai tot timpul  gasea cate o jucarie sonora cu care “se juca “(apasa  mai tot timpul acelasi buton).


      Ar fi trebuit sa vedem semnele autismului din primul lui an de viata …problemele cu somnul sunt specifice copiilor cu autism, neintelegerea limbajului este de asemenea alta caracteristica majora. De multe ori incercam sa il culcam si ii spuneam “Nani Pavel” si el radea crezand ca ne jucam cu el….de asemenea i-am spus pe nume de cand l-am botezat dar “numele  Pavel “ nu insemna nimic ptr el. De multe ori spuneam sotiei…Mai pisica asta (de 11 ani avem o pisica birmaneza pe nume Izy) raspunde la nume mai repede decat Pavel...dar nu ne-a trecut prin gand sa vizitam un specialist…era totusi prea mic.


     Am fost foarte fericiti cand Pavel si-a dat drumul la mers (in luna  10) …era atat de impresionat de acest fapt ca mergea incontinuu. Noi tot incercasem sa il incurajam sa o faca chemandu-l de la unul la altul dar nu am reusit niciodata si nu intelegeam de ce. Acum stiu…nu intelegea limbajul. Tot ce invata …progrese erau .…le invata de unul singur de aceea ramanea in urma altor copii de aceiasi varsta.


    Aglomeratia este iar unul din semnele pe care trebuia sa le observam…era vizibil deranjat de spatiile cu lume multe. In perioada primului an aveam foarte des oaspeti si chiar am organizat sarbatorile de iarna la noi acasa…dar Pavel mai tot timpul se retragea in dormitorul lui vizibil deranjat de noi. 

 

    De asemena au m-ai fost si alte semne pe care ar fi trebuit sa le vedem (imi este foarte greu sa revad filmuletele cu Pavel ) dar cred ca cele care te fac cu adevarat sa iti pui semne de intrebare sunt cele pe care le-am descris mai sus….neintelegerea limbajului, problemele cu somnul,retragerea din colectivitate si izolarea sunt semne pe care orice parinte ar trebui sa le aiba in vedere in dezvoltarea copilului lor.    

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments